Leskovac traži da ajvar bude međunarodni brend

Bez autora
Aug 16 2011

Leskovčanima potreban međunarodni sertifikat za ajvar kako bi mogli da izvoze "srpski kavijar". Udruženje proizvođača "Leskovački ajvar" i Regionalna privredna komora u Leskovcu podneli su zahtev za dobijanje međunarodnog sertifikata tog proizvoda. Zahtev za međunarodno registrovanje oznake geografskog porekla i imena porekla u skladu je sa Lisabonskim sporazumom upućen Zavodu za intelektualnu svojinu i Ministarstvu poljoprivrede i trgovine Srbije. Na ovaj korak su se odlučili zato što su pretrpani pozivima zaintersovanih kupaca leskovačkog ajvara skoro sa svih kontinenata, a uslov za izvoz je dobijanje međunarodnog sertifikata. Leskovački ajvar je postao srpski brend pre nekoliko meseci, a predsednik udruženja "Leskovački ajvar" Ivan Stoilković je kazao da se taj proizvod neće skoro naći na rafovima maloprodajnih objekata u Srbiji...

Leskovac traži da ajvar bude međunarodni brendLeskovčanima potreban međunarodni sertifikat za ajvar kako bi mogli da izvoze "srpski kavijar".

Udruženje proizvođača "Leskovački ajvar" i Regionalna privredna komora u Leskovcu podneli su zahtev za dobijanje međunarodnog sertifikata tog proizvoda, potvrđeno je danas agenciji Beta u toj komori.

Stručni saradnik regionalne komore Vladimir Bojević kazao je da je zahtev za međunarodno registrovanje oznake geografskog porekla i imena porekla u skladu sa Lisabonskim sporazumom upućen Zavodu za intelektualnu svojinu i Ministarstvu poljoprivrede i trgovine Srbije.

"Na ovaj korak smo se odlučili zato što smo pretrpani pozivima zaintersovanih kupaca leskovačkog ajvara skoro sa svih kontinenata, a uslov za izvoz je dobijanje međunarodnog sertifikata", kazao je Bojović.

Leskovački ajvar je postao srpski brend pre nekoliko meseci, a predsednik udruženja "Leskovački ajvar" Ivan Stoilković je kazao za agenciju Beta da se taj proizvod neće skoro naći na rafovima maloprodajnih objekata u Srbiji.

"Naša strategija je da ne trgujemo sa prodajnim lancima jer smo isuviše siromašni da poslujemo po njihovim uslovima", kazao je on.

Stoilković je dodao da se dvadesetak proizvođača ajvara okupljenih u udruženju sprema da prženi ajvar od crvenih pečenih i oljuštenih paprika ponudi sindikalnim organizacijama, ali i stranim ambasadama u Beogradu.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik